Mangai (bot. mangifera indica, anakardžių š.) – vieni
seniausių žmonijos istorijoje kultūrinių augalų, žmonės iš mangų
medžių pasiima viską – nuo medienos ūkiui, iki nuostabaus mangų
sviesto odai puoselėti.
Mangų sėklų branduoliuose esantys aliejai spaudžiami ir gaunamas
garsusis mangų sviestas, kuris taip pat nuo senų laikų
žinomas ir naudojamas kaip kosmetikos priemonė arba jos sudedamoji
dalis Indijoje, kitose Azijos ir Afrikos šalyse.
Mangų sviestas:
- nuostabiai maitina odą,
- ją saugo,
- minkština,
- švelnina,
- atstato,
- suteikia odai ir plaukams švytėjimo ir skaistumo,
- saugo nuo per ankstyvo senėjimo,
- saugo nuo UV spindulių,
- sausai, elastingumą ir skaistumą praradusiai odai,
išsausėjusiai odai po vasaros.
Mangų sviestą galima naudoti ir kaip kaukę plaukams, ypač
po deginimosi saulėje ir maudymosi sūriame vandenyje.
Mangų sviestas labai praturtina muilus, padaro juos
„kremo“konsistencijos. Jis puikiai tinka kaip kūno sviestas
ar masažinis tepalas, pats vienas ar sumaišytas su kakavos
sviestu, sviestmedžių aliejumi, įvairiais kitais aliejais.
Sumaišytas su bičių vašku yra puikus lūpų balzamas.
Labai svarbu
žinoti! Tai gana brangus aliejus, nes išeiga nėra
didelė: branduolyje aliejaus tėra 6-13%. Tai rusvai pilkšvos
spalvos kietas produktas turintis mažyčius grūdelius (žr.
nuotraukoje). Dalis jo lengvai ištirpsta vos užtepus ant odos
(mangų aliejus), ją nuostabiai sudrėkindamas, o kita dalis – tie
grūdeliai (mangų sviestas) – tirpsta gerokai lėčiau ir sudaro
apsauginę plėvelę ant odos.
Mūsų mangų aliejus+sviestas atkeliauja iš Pietų Afrikos, kur
pagaminamas tuo tradiciniu būdu, t.y. tiesiog mechaniškai
išspaudžiamas iš mangų sėklų ir supilamas į kibirėlius. Nepatyręs
jokių ekstrahavimų ir rafinavimų jis turtingas gyvybiškai svarbios
linoleinės rūgšties (omega-6), oleininės rūgšties, stearininės,
palmitininės rūgščių. Turi vitamino E, fitosterolių ir fosfolipidų,
kurie labai svarbūs odos atstatymui, apsaugai ir sveiko raginio
sluoksnio palaikymui.